Katten har letat sig in i människornas värld som få andra djur. Kanske katten får stå för människans goda och självständiga alter ego när den letar sig in till kaffemuggar, bordsdekorationer och gulliga memes som folk delar med sig av på internet. En kattdekoration vid ingången till caféet och kattmotiv på varenda småpryl som är till salu ger feelgood-signaler till omgivningen och betyder ungefär: här kan du känna dig som hemma! På vilka sätt har katter letat sig in i vår kultur egentligen? Här listar vi de vanligaste scenarierna.

Böcker

Få barn och vuxna har väl kunnat undgå den sorgliga historien om Pelle Svanslös, katten som fick sin svans avbiten av en råtta när han var kattunge. Böckerna om Pelle Svanslös är skrivna av författaren Gösta Knutsson, och de gavs ut mellan 1939 och 1972. Böckerna skildrar katten Pelle Svanslös liv och hur han blir trakasserad av elaka Måns samt hans följeslagare Bill och Bull. Böckerna sägs vara en protest mot nationalsocialismen som florerade under författarens verksamma tid.

Maskerader

När det är maskerad i antågande är det nog många som funderar på att klä ut sig till en katt. Att ta steget fullt ut och visa sin kärlek för detta fantastiska djur genom att själv klä ut sig till ett sådant är både modigt och klichéartat men också en klassisk utklädnad som alltid går hem. Dessutom är det så snyggt med morrhår, inte sant?

Internet

Kattkulturen har tagit internet med storm ända sedan de första ASCII-emojisarna började spridas bland symboler och tecken i detta tvådimensionella medium. Från de enklaste kattöron till en full uppsättning med rörliga gif-filer med sökträffar på alla tänkbara känslor och situationer, finns det idag en kattbild för varje tillfälle. Då har vi inte ens börjat gå in på temat katt-memes, vilket väl förtjänar både en och annan avhandling i mellanmänsklig kommunikation vid det här laget.

Musik

Det finns musik som är inspirerad av katter, som handlar om katter och gör analogier till katter. Men det finns också musik som görs helt och hållet av katter, eller åtminstone utger sig för att göra det. Ett sådant exempel är Jingle cats, julskivan som helt och hållet består av jamanden från katter och några enstaka hundar här och där. Skivan blev en succé under det tidiga nittiotalet och toppade jullistorna 1993 på flera håll i världen.

Mode

De senaste åren har det inte varit ovanligt att se kattinfluenser på allehanda catwalks hos de stora modehusen. Såväl Gucci som Marc Jacobs och Loewe har de senaste åren visat upp extremt kattinfluerade kollektioner. Exempel på skapelser som har kunnat ses på catwalken är tröjor med katt-tryck, små väskor i form av katter samt kattmönstrade tyger i olika färgglada kulörer. Och när temat ändå är på tapeten måste vi bara nämna det som hittills hållits osagt: själva ordet catwalk, som härstammar från det kattliknande sättet som modellerna rör sig på under modevisningen. Katterna är här för att stanna!

Published by Alexandra