För kattägaren är kattens nos en av de sötaste sakerna i hela världen. Den kan vara rosa eller svart, vit eller brun och när katten hälsar kommer den och “buttar” nosen och kinden mot dem den tycker om.

En frisk katts nos ska vara lite kall och fuktig men ibland blir den varm och torr utan att det behöver betyda något annat än att den kanske lekt mycket eller legat i solen. Nosen kan dock vara varm på grund av sjukdom eller feber, och om den börjar rinna och katten verkar snuvig kan det vara dags för ett veterinärbesök.

Lindra i hemmet

Katter kan, precis som människor, bli snuviga av många olika anledningar som till exempel kattsnuva, allergi eller att något irriterar nosen och då orsakerna kan vara allvarliga bör man alltid konsultera en veterinär om symptomen uppstår. Till skillnad från oss människor kan katten inte kommunicera exakt hur den mår och därför kan en ordentlig undersökning behövas. Det är extremt viktigt att man inte själv börjar medicinera då olika tillstånd kräver helt olika läkemedel. Ge absolut inga mänskliga mediciner till en katt, inte ens ögondroppar, då till och med de lindrigaste kan vara giftiga för den.

Som människa kan man lätt göra sig av med snuvan och ett av de bästa sätten är att ta Otrivin; näsdroppar som inte bara öppnar näsans luftvägar med en gång utan dessutom lugnar slemhinnorna i många timmar framöver. Det finns också djurnäsdroppar, men då katter inte alltid är samarbetsvilliga patienter kan de vara extremt svåra att medicinera. Däremot kan man vidta vissa åtgärder som katten går med på och som underlättar snuvan och även om de inte utgör bot mot förkylning, influensa eller allergi så kan de åtminstone göra missens tillvaro lite behagligare.

Det första man bör göra när en katt är täppt i nosen är att höja nivån på mat- och vattenskålarna. I vanliga fall brukar katten stå med huvudet nedåt då den äter och dricker men om nosen rinner kan den tycka att det är så obehagligt att den helt enkelt inte får i sig tillräckligt. Genom att ställa skålarna lite högre måste den istället hålla upp huvudet för att komma åt och på så sätt får den i sig mat och vatten lättare.

Man kan också ge katten ett underbart ångbad genom att skapa ett tillfälligt hamam om man inte har någonting emot att själv befinna sig i ett. Svep in katten i en handduk med bara huvudet fritt och stäng in er i badrummet med varmvatten som strömmar ur duschen. Snabbt fylls rummet med ånga som katten kan inandas och på så sätt frigöra luftvägarna. Till en början kommer den kanske tycka att situationen känns konstig men så fort den vant sig kommer det att kännas skönt.

Published by Alexandra