Om man har en katt och bor i lägenhet mitt i en stad är det troligen inte så bra att att ha den ute. Det finns dock flera sätt man kan använda för att vänja en katt som tidigare varit innekatt vid att vara ute. Man måste dock se till att ta det försiktigt så att katten inte blir rädd. Om det händer kan katten springa bort, eller om man har tur så så springer den in igen. Det är dock stor risk för att det blir mycket svårt att få katten att gå ut igen. I denna text kommer vi ta upp några av de metoder som kan användas för att få en katt att gilla utelivet, oavsett om den bara kommer att gå i koppel, helt fri eller om den kommer att få en slags inhägnad att vara i utomhus. Genom att se till att katten är trygg utomhus kan man njuta tillsammans med den.

Första stegen mot en katt som trivs ute

Om man vill ha en katt, men inte vill ha den inne kan man skaffa en utekatt. Man måste dock tänka på att utekatter ska ha samma tillsyn som innekatter. Om man har en innekatt och vill lära den att vara ute kan det vara en bra idé att först ta ut den i koppel och ha den i en bur till en början så man kan se hur katten reagerar på utemiljön. När katten varit med om detta ett par gånger kan man försiktigt börja ta ur den ur buren men man måste se till att den har en bra sele på sig. Man kan gärna ha två selar och koppel på katten i fall den skulle lyckas komma ur den ena om den blir rädd för något. Till en början kommer katten troligen att hålla sig i närheten och det är bra om man kan sätta sig ner med katten på en lugn plats. Det är en fördel om man har buren med sig så katten har ett tryggt krypin. När katten insett vad som händer ute kommer den troligen att ge sig iväg en bit på egen hand i kopplet.

Att vara ute med katt

Om man får sin katt att trivas ute på sommaren kan man med fördel också vänja den vid andra årstider. Då kan man gå ut med sin katt året runt, även i snö. Är katten orädd av sig kan man ge sig iväg också på längre promenader. Man kan förbereda sig på långa och mysiga utestunder med sin katt. Om man har en stor tomt hemma kan man också bygga en stor inhägnad där katten kan vara. Då kan katten gå ut och in som den själv vill och med sköna friluftskläder kan man som kattägare också vara ute med katten långa stunder och göra den sällskap i lek och spaning på fåglar eller liknande. När man är ute med sin katt gäller det att man håller koll på rovdjur och andra djur som kan få för sig att ge sig på katten. Om man som ägare är väl förberedd kan man hinna lyfta upp katten eller sätta in den i buren innan det andra djuret hinner fram.

Published by Alexandra