Internet fullkomligt flödar över av gulliga videoklipp där både äldre och yngre katter hoppar in i lådor. Alla som äger eller har ägt en katt kan säkert vittna om att de sett djuret befinna sig i en låda flera gånger under sin livstid. Det verkar med andra ord vara något universellt för de flesta katter att trivas i lådor. Djuren använder dem både som sovplatser och lekplatser, det är helt enkelt något med lådorna som lockar våra fyrbenta vänner. Det är dags att lära sig varför det är så, så att man också kan ge sin katt den bästa möjliga livstillvaron.

Kartonger är trygghet och skydd

Katter behöver precis som vi människor känna sig trygga. Forskare vid Utrecht University har kunnat bevisa att nivån av stresshormoner hos katter minskar när de befinner sig i lådor. De känner sig helt enkelt skyddade när de är omgivna av lådans väggar. När de är inuti lådan upplever de att ingen kan skada dem eller jaga dem. En katt som känner sig otrygg mår dåligt, precis som vi människor. Och i värsta fall kan den otryggheten leda till att katten blir sjuk. Precis som man kan vara hemma och vabba med sitt barn kanske man också borde införa någon form för vård av husdjur, eftersom de uppenbarligen påverkar hur vi som deras ägare också mår. Men innan vi är tvungna att gå så långt kan vi som deras ägare se till att ge dem en så trygg vardag som möjligt med små, enkla medel.

Förse ditt hem med trygga platser

Om man äger en katt vill man ge den det bästa liv den kan. Därför kanske det är skäl att se till att katten kan hoppa in i en låda eller kartong när den vill. förvaringslådor är bra till mycket, förutom att man kan stuva undan onödiga grejer kan det bli ett hemtrevligt bo för katten där den får vila sig och slappna av. Forskarna som påtalade varför katter befinner sig i lådor så ofta menar också att en så enkel sak som att låta dem gömma sig ibland gör att de är mer modiga när de träffar nya människor. Det kan vara bra att tänka på om man exempelvis behöver anlita en kattvakt, eller om man får gäster. Det handlar i grund och botten om att förstå sin katts behov och göra det lätt för den att känna sig bekväm.

Published by Alexandra