I den bästa av världar skulle den här artikeln inte behöva att skrivas men vi får årligen ta del av berättelser som visar motsatsen. Därför kan detta inte sägas nog många gånger: skaffa aldrig en sommarkatt. Tror du att katten klarar sig ute i det fria när hösten kommer? De flesta fryser ihjäl när vintern kommer. Om du släpper ut en okastrerad hona i fertil ålder kan den få två kullar varje år. I en kull kan sex stycken små kattungar födas. Det blir många hemlösa katter som riskerar att drabbas av sjukdomar och dessa kan sedan spridas vidare.

Vad är en sommarkatt

En sommarkatt är en katt som ofta köps billigt eller till och med har varit helt gratis att få. Det är till största del barnfamiljer som skaffar dessa katter under sin sommarsemester. Katterna blir älskade, matade och får omvårdnad under några sommarveckor när familjen är lediga. När hösten kommer och semestern är slut passar inte ett djur längre in i deras vardag. Då släpps den lilla katten ut och får klara sig själv. Problemet med hemlösa katter tycks öka för varje år. Som tur är finns det eldsjälar som lägger ned både mycket tid och stora summor pengar för att djuren ska få ett bättre liv. En av dessa heter Eva Eriksson och som nu prisas för sin kamp för djurens bästa.

Många förvildade katter i Sverige

Ordet sommarkatter är faktiskt lite missvisande. Katter blir övergivna året om oberoende av årstid. Det är svårt att veta exakt hur många förvildade katter som springer runt i Sverige men uppskattningsvis är antalet runt 100 000. För att minska detta otroligt stora antal bör alla som inte bedriver kattuppfödning kastrera sina katter. En katthona kan få sin första kull när hon endast är sex månader. Om hon sedan får leva kan honan föda fram ungar till omkring 15 års ålder. Det blir 120 stycken kattungar. Problemet är främst att dessa lösspringande katter kan drabbas av sjukdomar som snuva och kattpest. Det kan ge allvarliga konsekvenser för katterna. Ett sätt att uppmärksamma problemet är att trycka upp tröjor. Hos exempelvis medtryck.com kan du få hjälp med att beställa till en kampanj.

Published by Alexandra