Varje år drabbas drygt 3 000 svenska katter av huggormens bett. Medan de lindrigaste fallen leder till en svullnad som går över efter några dagar, finns det fall som slutat med dödlig utgång. Viktigt om man misstänker ormbett är att hålla katten i stillhet och låta den vila. Bär gärna katten hem och ta bilen till veterinären så snart som möjligt. Men vill du verkligen skydda din katt är det säkraste sättet att hålla den inomhus där risken för ormbett från svensk huggorm är minimal.
Mängden injicerat gift avgörande
De flesta katter överlever ett huggormsbett men det finns tyvärr fall som leder till en dödlig utgång. nu är huggormarna på bettet och din utekatt kan om den har otur trampa på en solande huggorm. Om din älskling blir biten i tassen är risken större för livshotande skador än om den blir biten i nosen, detta då varje steg katten tar bidrar till att giftet pumpas ut i kroppen. Huggormens gift påverkar nervsystemet och är vävnadsnedbrytande. En avgörande faktor efter ett ormbett är den mängd gift som injiceras. En stor andel av alla huggormsbett är så kallade “torra bett”, ormen sparar hellre sitt gift till ett presumtivt byte. Men om din kisse har otur väljer ormen att bita i självförsvar och då riskerar din katt att bli sjuk.
Katter mindre känsliga för huggormsbett
Katter beskrivs som mindre känsliga för ormbett än andra djur. Men en katt som blivit biten bör ändå få snabb vård. En huggorm biter bara om man hotar den, trampar på den eller som fallet med katter ofta är, nosar på den. En huggorm kan känna vibrationer från steg på långt håll och gör sitt bästa för att hålla sig undan. Du som kattägare ser sällan ormen men du kan se två huggmärken där ormen efterlämnat sitt bett. Om du har svårt att se din katts sår, (för att vara ärlig är det ganska små bett och svåra att se) eller om du behöver hjälp med öron- näsa- hals stockholm bör du vända dig till närmaste klinik.