Har du en utekatt kan det vara svårt att veta hur du ska förhålla dig till att den vill vistas utomhus när det är minusgrader. Precis som människan kan katten börja frysa, även fast många tror att den inte gör det eftersom den har så tjock päls. Att skaffa en katt innebär att man förbinder sig till att ta ansvar för en levande varelse ända tills den dag den dör. Det är något alla kattägare måste ta i beaktande redan före man bestämmer sig för att köpa en katt. När det kommer till att vistas utomhus finns det många frågetecken, och du som kattägare ska naturligtvis inte behöva känna dig orolig för om du tar hand om ditt djur på det bästa sättet. Därför ska vi försöka besvara de allra vanligaste frågorna i den här texten, så att du kan känna dig trygg med de beslut du tar kring ditt älskade pälsdjur.

Ska en katt vistas utomhus?

När du ska avgöra om din katt ska få gå ute under vintern är det flera saker du behöver ta i beaktande. Du behöver bland annat fundera på om katten är van vid att vara utomhus när det är kyligt ute. Om den är det kan du släppa ut den små stunder. Katterna brukar själva visa sig när de vill komma in i värmen igen, så du behöver vara beredd att släppa in den när den blivit kall eller hungrig. Det du alltså inte ska göra är att släppa ut katten om du själv ska åka bort i många timmar. Om du väljer att ta med dig djuret när du åker bort finns det en gyllene regel: lämna inte ett husdjur i kylan! Låt alltså inte katten vistas inuti en bil när du själv inte är i den. Bilen blir kallare mycket snabbare än man tror, och när katten inte kan röra sig fritt så den får upp värme kan det vara rent ut sagt livsfarligt att lämna den ensam i kylan.

Behöver katter värmande kläder?

En del väljer att investera i värmande kläder som de klär på sin katt när de ska gå ut medan andra tycker att det är fullständigt onödigt att göra det. vi skulle aldrig lämna barn i barnvagnar ute utan varma kläder på sig, och det är också något man kan tänka på när det kommer till en katt. Placerar man dem i en bur när man ska åka någonstans kanske man inte behöver klä på den tjocka kläder, men det kan däremot vara fördelaktigt att placera en värmande filt i buren – precis som vi lägger varma filtar över våra barn när de ligger i vagnen. Det gäller också att vara lyhörd mot kattens signaler. Om de fryser om tassarna kan du snabbt märka det genom att de inte vill kliva ner på marken, och är det så kan du testa att köpa speciella tassvärmare som djuret kan röra sig fritt i och som samtidigt gör den varmare.

Published by Alexandra