Att få hem en ny katt eller kattunge är en spännande upplevelse, eftersom det är en ny familjemedlem som ska boa in sig, samtidigt som det är starten på det nya livet man ska leva tillsammans. För att katten ska trivas i sitt nya hem är det dock vissa saker som man måste förbereda som blivande kattägare.

Det är till exempel viktigt för alla katter att de kan aktivera sig, men det är särskilt viktigt för innekatter som ju inte har möjlighet att göra av med energi genom att ströva omkring utomhus och jaga. Istället måste man därför förse katten med aktiveringsmöjligheter inomhus, till exempel i form av ett klösträd eller ett klöstorn. Detta är både ett bra sätt för katten att hålla sig i form genom att klättra och leka, och att hålla sina klor trimmade, vilket den instinktivt vill göra genom att klösa. Man kommer därför sannolikt också att rädda flera av sina möbler genom att förse katten med ett bättre alternativ för klösning.

Självklart är leksaker också ett bra sätt för katter att göra av med energi och ha roligt. En kattleksak behöver inte vara avancerad – det räcker med en bit snöre eller papper för att de ska vara fascinerade – men det finns självklart ett stort utbud av färdiga kattleksaker som man kan köpa hos de flesta djurbutiker.

Varje katt vill också ha en eller flera platser där de kan ligga och vila och slappa efter att ha lekt och stojat. Det kan räcka med en skön filt eller fäll, men om man vill investera i en viloplats som kommer att uppskattas av både katter och människor ska man köpa en hängmatta eller sittpuff från Fatboy.

En innekatt behöver också en kattlåda för att kunna uträtta sina behov, och man bör köpa minst två kattlådor. På det sättet kan man variera kattsanden och utformningen av lådan för att se vad katten tycker om. Det är bra att i den ena lådan utgå från det som katten är van vid från uppfödaren eller den tidigare ägaren gällande sandens kornighet och lådans material, medan man i den andra kan prova finkornig sand, eftersom det är detta som de flesta katter föredrar. Lådorna bör vara öppna, om katten inte är van vid något annat, eftersom de flesta katter inte vill gå in i ett instängt utrymme när naturen kallar.

Slutligen måste en katt självklart äta och dricka vatten, och för detta behöver man införskaffa matskålar och vattenskålar. Dessa bör vara i metall eller keramik, då plastskålar lätt blir ohygieniska. Om man ger sin katt blötfoder måste man dessutom ha flera uppsättningar skålar, så att man hinner rengöra dem mellan varven.

Med alla dessa förberedelser klara är man fullt redo att välkomna den nya familjemedlemmen!

Published by lina